ASOCIATIA  ABSOLVENTILOR
FACULTATII  DE  MECANICA  DIN  IASI
(AMIS)
 

S T A T U T

 

Capitolul 1. DENUMIREA, SEDIUL

 Art.1. ASOCIATIA  ABSOLVENTILOR  FACULTATII  DE  MECANICA  DIN  IASI este constituita pe baza Ordonantei nr.26 din 30 ianuarie 2000, a Guvernului Romaniei, cu privire la asociatii si fundatii.

 Art.2. In actele si documentele oficiale asociatia poarta denumirea de ASOCIATIA  ABSOLVENTILOR  FACULTATII  DE  MECANICA  DIN  IASI,  cu acronimul AMIS, avand sigla proprie si stampila.

 Art.3. AMIS este persoana juridica romana, independenta, nonguvernamentala, nonprofit, apolitica, neetnica, neconfesionala; ea isi exercita activitatea in conformitate cu legislatia romana si cu dispozitiile prezentului statut.

 Art.4. ASOCIATIA  ABSOLVENTILOR  FACULTATII  DE  MECANICA  DIN  IASI  are conturi proprii in lei si valute.

 Art.5. (1) In momentul constituirii, sediul AMIS este in Iasi, Bd. Dimitrie Mangeron, 59, cam. 02, imobilul apartinand Facultatii de Mecanica a Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" Iasi.
  (2) Sediul AMIS poate fi mutat la o alta adresa din Iasi, prin hotararea Adunarii Generale a Reprezentantilor.

 Art.6. (1) Activitatea AMIS incepe dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de autorizare a functionarii, la data inscrierii in Registrul persoanelor juridice.
  (2) Durata de functionare este nedeterminata.
 

Capitolul 2. SCOPUL, OBIECTIVELE, ACTIVITATEA  AMIS

 Art. 7. Scopul AMIS este de a cultiva legaturile dintre Facultatea de Mecanica din Iasi si absolventii sai, pentru a stimula afectiunea si interesul reciproc, in folosul ambelor parti.

 Art. 8. Pentru realizarea scopului, AMIS are urmatoarele obiective si tipuri de activitati:
a) realizarea mijloacelor de informare privind Facultatea de Mecanica din Iasi si absolventii sai, prin urmatoarele activitati:
a1) crearea si dezvoltarea permanenta a unei baze de date referitoare la absolventii facultatii;
a2) introducerea pe Internet si actualizarea de informatii privind membrii AMIS, modificarile in structura facultatii (specializari, efective de studenti, planuri de invatamant, dezvoltari ale catedrelor si ale colectivelor de cercetare, numiri s.a.), evenimente din facultate (manifestari stiintifice, doctorate, dotari cu aparatura, colaborari interne si internationale s.a.), realizari ale absolventilor s.a.;
a3) editarea unei reviste care sa prezinte realizari ale membrilor AMIS, ale cadrelor didactice din Facultatea de Mecanica, ale studentilor si  ale absolventilor, evocari  din istoria facultatii, (fotografii, amintiri, momente din viata studentilor si cadrelor didactice in diferite perioade), stiri despre absolventii aflati in strainatate s.a.
b) informarea absolventilor asupra formelor de educatie continua, organizate la sediul facultatii sau sub forma de invatamant la distanta, in vederea stimularii lor pentru invatarea permanenta;
c) sprijinirea absolventilor pentru infiintarea, in diferite localitati, a unor cluburi ale absolventilor sau a unor centre de informare si de documentare, pentru organizarea de dezbateri pe teme socio-profesionale specifice si pentru intretinerea unor relatii de colaborare si sprijin reciproc;
d) sensibilizarea autoritatilor si a opiniei publice in legatura cu probleme ale facultatii, ale programelor de reforma in invatamant si ale absolventilor;
e) sprijinirea organizarii de manifestari pentru absolventii unor promotii si pentru familiile lor (intalniri de promotie, vizite in centrul universitar Iasi sau la diferite obiective s.a.);
f) acordarea de tarife reduse, pentru membrii AMIS, la serviciile oferite de universitate (manifestari stiintifice, biblioteca, examene de admitere, brosuri, pliante, suveniruri, bilete la spectacolele organizate de universitate, tarife speciale de cazare in timpul vacantelor s.a.);
g) atragerea absolventilor Facultatii de Mecanica din Iasi si a celorlalti membri ai asociatiei in vederea participarii la viata facultatii, prin actiuni ca:
g1) sprijinirea  facultatii  in recrutarea  de noi  studenti  din  tara si din strainatate, prin promovarea imaginii Facultatii de Mecanica din Iasi;
g2) conducerea unor activitati didactice in cadrul procesului de invatamant al facultatii; acordarea de asistenta profesionala pentru studenti;
g3) colaborare cu facultatea privind stimularea performantei in invatamant (acordarea unor premii pentru activitatea profesionala, pentru rezultatele la concursurile profesionale si la manifestarile stiintifice studentesti);
g4) invitarea studentilor pentru efectuarea unor vizite de documentare sau a practicii in societatile comerciale in care absolventii isi desfasoara activitatea sau cu care colaboreaza;
g5) intocmirea de profiluri pentru cariere profesionale; consilierea studentilor in legatura cu cariera;
g6) crearea de locuri de munca pentru studentii si pentru absolventii facultatii, sau furnizarea de informatii de pe piata fortei de munca;
g7) participarea absolventilor la targurile fortei de munca organizate de Universitate sau de facultate, pentru a oferi studentilor sfaturi bazate pe propria experienta;
g8) acordarea de burse de studii si recrutarea unor studenti, pe baza de contract, pentru a-si incepe cariera profesionala in societati administrate de membrii AMIS;
g9) contributii financiare sau donatii de alta natura, pentru sprijinirea activitatilor AMIS;
g10) alte actiuni aprobate de Consiliul Director.

 Art. 9. AMIS sustine organizarea oricarei alte actiuni si activitati compatibile cu obiectivele sale si cu legislatia romana.
 

Capitolul 3. DREPTURILE  AMIS

 Art. 10. AMIS are dreptul de a-si formula in mod independent programul de actiuni, de a se autoadministra si de a-si organiza activitatile.

 Art. 11. AMIS isi poate constitui filiale in tara si in strainatate, in conditiile prevazute in Ordonanta nr. 26/2000 a Guvernului Romaniei.

 Art. 12. AMIS are dreptul de a se afilia la organizatii similare din tara si din strainatate, pastrandu-si autonomia proprie.

 Art. 13. AMIS poate infiinta, singura sau in asociere, societati comerciale; profiturile obtinute din activitatile acestor societati comerciale, daca nu se reinvestesc in aceleasi societati, se folosesc pentru realizarea scopului AMIS.

 Art. 14. AMIS poate desfasura orice alte activitati economice directe, daca acestea au caracter accesoriu si sunt in stransa legatura cu scopul principal al AMIS.

 Art. 15. AMIS are dreptul de a edita si difuza o revista proprie, precum si materiale de informare si de documentare, prin mijloace proprii sau in colaborare.

 Art. 16. AMIS poate finanta programe si poate acorda burse pe baza propriilor criterii de performanta.
 

Capitolul 4.  MEMBRII  AMIS

 Art. 17. AMIS reuneste persoane fizice si persoane juridice implicate si interesate in dezvoltarea invatamantului in Facultatea de Mecanica a Universitatii Tehnice "Gh.Asachi" Iasi.

 Art. 18. (1) Pot fi membri ai AMIS urmatoarele categorii de persoane fizice:
a) absolventi ai Facultatii de Mecanica din Iasi;
b) studenti ai Facultatii de Mecanica din Iasi;
c) fosti studenti ai facultatii, care nu au absolvit studiile;
d) parinti ai fostilor sau actualilor studenti;
e) actuali sau fosti angajati ai Facultatii de Mecanica din Iasi;
f) personalitati locale;
g) alti sustinatori ai facultatii, din tara si din strainatate, implicati afectiv in viata facultatii.
  (2) Calitatea de membru se obtine pe baza de adeziune scrisa, aprobata de Directorul Executiv al AMIS si prin plata cotizatiei pe anul in curs.

 Art. 19. Membrii AMIS au urmatoarele drepturi:
a) sa participe la toate actiunile AMIS si sa beneficieze de toate mijloacele si facilitatile oferite de aceasta;
b) sa fie desemnat in vederea participarii la Adunarea Generala a Reprezentantilor;
c) sa aleaga si sa fie ales in Consiliul Director, in Comisia de Cenzori sau in alte organisme ale AMIS.

 Art. 20. Membrii AMIS au urmatoarele obligatii:
a) sa sustina obiectivele AMIS si sa evite tot ceea ce ar putea aduce atingere prestigiului si scopului acesteia;
b) sa respecte reglementarile prezentului statut;
c) sa respecte hotararile organelor de conducere;
d) sa achite cotizatia anuala, in cuantumul si pana la data stabilite de Adunarea Generala a Reprezentantilor.

 Art. 21. (1) Calitatea de membru se pierde in urmatoarele cazuri:
a) la cerere;
b) prin deces;
c) nerespectarea Statutului AMIS;
d) implicarea in actiuni care afecteaza prestigiul AMIS.
  (2) Decizia privind pierderea calitatii de membru in situatiile prevazute la alin.(1) lit. c) si d) este luata de Adunarea Generala a Reprezentantilor, la propunerea Consiliului Director.
 

Capitolul 5. ORGANIZAREA  SI  ADMINISTRAREA  AMIS

 Art. 22. Organele de conducere ale AMIS sunt:
a) Adunarea Generala a Reprezentantilor;
b) Consiliul Director;
c) Cenzorul.

 Art. 23. (1) Adunarea Generala a Reprezentantilor se intruneste o data pe an in sedinta ordinara si, atunci cand este cazul, in sedinte extraordinare, care se pot convoca:
a) la initiativa Consiliului Director;
b) la initiativa cenzorului;
c) pe baza cererii scrise formulate de cel putin o treime din membri, cu mentionarea motivului cererii.
  (2) Membrii AMIS care participa la Adunarea Generala a Reprezentantilor sunt desemnati conform Regulamentului de functionare.
  (3) Adunarea Generala a Reprezentantilor este convocata cu cel putin 30 de zile inainte de data reuniunii, specificand ordinea de zi preliminara, ziua, ora si locul unde se vor desfasura lucrarile. Adunarea Generala a Reprezentantilor se considera statutar constituita daca sunt prezenti cel putin jumatate plus unul din reprezentantii AMIS. Daca la prima convocare nu se intruneste numarul statutar de membri se face o noua convocare in termen de 7 zile de la data primei convocari. In acest caz Adunarea Generala se considera legal constituita daca sunt prezenti cel putin 1/4 din numarul reprezentantilor.
  (4) Adunarea Generala a Reprezentantilor este condusa de Directorul Executiv sau de un membru al Consiliului Director, desemnat de Directorul Executiv.
  (5) Adunarea Generala a Reprezentantilor are urmatoarele atributii:
a) decide modificari ale Statutului AMIS;
b) aproba Regulamentul de functionare;
c) stabileste directiile principale ale activitatii AMIS;
d) stabileste numarul membrilor Consiliului Director si atributiile lor si alege membrii Consiliului director, dintre membrii AMIS;
e) stabileste atributiile cenzorului; cenzor poate fi si o persoana care nu este membru AMIS;
f) stabileste atributiile sefilor de filiale;
g) valideaza hotararile Consiliului Director si ale sefilor de filiale;
h) aproba executia financiara, bilantul contabil, programul anual de activitate, planul de venituri si cheltuieli pentru noul an, valoarea cotizatiei anuale si data pana la care trebuie depusa;
i) decide in cazurile de excludere, in conformitate cu prevederile prezentului statut;
j) hotaraste, in baza art.13 si art. 14 din Statut, efectuarea de activitati economice;
k) revoca, individual sau colectiv, mandatele membrilor Consiliului Director, ale cenzorului sau ale sefilor de filiale;
l) aproba schimbarea sediului AMIS;
m) hotaraste, in conditiile legii, dizolvarea si lichidarea AMIS.
  (6) Nu poate fi aleasa in functia de membru al Consiliului Director sau de cenzor o persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unei institutii publice, daca AMIS are ca scop sprijinirea activitatii acelei institutii publice.
  (7) Hotararile Adunarii Generale a Reprezentantitilor se iau cu votul a cel putin jumatate plus unul din numarul reprezentantilor prezenti, cu exceptia aprobarii si modificarii statutului AMIS pentru care este necesar  votul a cel putin jumatate plus unul din numarul total al reprezentantilor; hotararile Adunarii Generale a Reprezentantilor se consemneaza intr-un registru special.

 Art. 24. (1) Consiliul Director asigura conducerea activitatilor curente ale AMIS si punerea in executare a hotararilor Adunarii Generale a Reprezentantilor.
  (2) Membrii Consiliului Director aleg Directorul Executiv si Secretarul consiliului, dintre membrii Consiliului Director.
  (3) Consiliului Director are urmatoarele atributii:
a) intocmeste si prezinta Adunarii Generale a Reprezentantilor raportul de activitate pe perioada anterioara, executarea bugetului de venituri si cheltuieli, bilantul contabil, proiectul bugetului de venituri si cheltuieli si proiectul programelor asociatiei;
b) intocmeste si incheie acte juridice pe seama si in numele AMIS;
c) elaboreaza Regulamentul de functionare al AMIS si propune modificari ale acestuia, supunandu-le spre aprobare Adunarii Generale a Reprezentantilor;
d) aproba organigrama de functionare a AMIS si cuantumurile unor retributii; pentru unele din activitatile prevazute la Art. 8, 13, 14, 15 sau la art. 24, alin.(3), lit. a) si b) poate investi cu functii executive una sau mai multe persoane, inclusiv dintre acelea care nu au calitatea de membru al AMIS;
e) analizeaza si aproba cererile de constituire a filialelor;
f) analizeaza activitatea filialelor;
g) analizeaza si aproba cererile de adeziune ale noilor membri.

 Art. 25. (1) Cenzorul efectueaza controlul financiar intern al asociatiei.
  (2) Cenzorul are urmatoarele atributii:
a) verifica modul in care este administrat patrimoniul asociatiei si semnaleaza Directorului Executiv eventuale nereguli constatate;
b) intocmeste rapoarte si le prezinta Adunarii Generale a Reprezentantilor.
  (3) Cenzorul poate participa la sedintele Consiliului Director, fara drept de vot, la solicitarea sa ori la invitatia Directorului Executiv.

 Art. 26. (1) Filialele AMIS din tara sau din strainatate se organizeaza local sau zonal, in functie de concentrarea teritoriala si de cerintele asociatilor, in baza prevederilor OG 26/2000.
  (2) Membrii filialelor aleg, dintre ei, cu majoritate simpla, Seful Filialei.
  (3) Filiala este reprezentata in Adunarea Generala a Reprezentantilor de Seful Filialei si de un numar de reprezentanti stabilit in Regulamentul de functionare al AMIS.
 

Capitolul 6.  PATRIMONIUL  AMIS

 Art. 27. (1) Pentru realizarea scopului propus, AMIS are un fond-patrimoniu constituit din cele ce urmeaza:
a) patrimoniul initial de 3 500 000 lei constituit din  3 500 000 lei fond social;
b) bunuri materiale conferite cu titlu de donatie, sponsorizari sau puse la dispozitia AMIS de persoane fizice sau juridice, cu caracter public sau privat, din tara sau din strainatate;
c) subventii acordate de institutii guvernamentale, publice sau private;
d) bunuri si venituri castigate de AMIS prin activitatile proprii;
e) cotizatii;
f) contributii ale membrilor AMIS.
   (2) Contributiile, donatiile si legatele pot fi valorice, drepturi de autor, titluri de credit s.a.; ele vor fi inscrise intr-un registru separat.

 Art. 28. Din resursele sale financiare, AMIS poate acorda premii, burse, poate efectua investitii in bunuri mobile si imobile, poate constitui depozite bancare si in genere asigura conservarea si mentinerea patrimoniului sau. Totodata, AMIS poate achizitiona drepturi de autor, dupa cum poate instraina bunuri mobile si imobile sau alte drepturi, daca aceste actiuni sunt in interesul ei si sunt avizate de mai mult de jumatate din membrii Consiliului Director.
 

Capitolul 7.  DIZOLVAREA  SI  LICHIDAREA  AMIS

 Art. 29. Dizolvarea si lichidarea AMIS se fac pe baza hotararii Adunarii Generale a Reprezentantilor sau in alte situatii mentionate de OG 26/2000, in conditiile si cu respectarea procedurii prevazute in OG 26/2000.

 Art. 30. In cazul dizolvarii AMIS, bunurile ramase se transmit unei persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemanator, stabilita de Adunarea Generala a Reprezentantilor.
 

Capitolul 8.  DISPOZITII   FINALE   SI  TRANZITORII

 Art. 31. Prezentul Statut a fost aprobat de membrii participanti la Adunarea Generala de Constituire a AMIS si semnatari ai Actul Constitutiv.

 Art. 32. Modificarile ulterioare ale Statutului AMIS se aproba de Adunarea Generala a Reprezentantilor.