Definiţie

 

Răsucirea este solicitarea care se produce īn barele īncărcate cu vectori de tip moment, care au direcţia axei lor longitudinale. Luānd īn considerare definiţia momentului unei forţe īn raport cu o axă, se poate spune că răsucirea este produsă de forţele care nu sunt nici paralele şi nici concurente cu axa geometrică a barei asupra căreia acţionează.

Efectul produs īn barele astfel solicitate este rotirea reciprocă a secţiunilor transversale, īn jurul axei (x) (care trece prin centrele lor de greutate).

 

Momente de răsucire

 

Barele cilindrice care preiau solicitări de răsucire se numesc, īn mod obişnuit, arbori (organe de maşini care preiau şi transmit putere, sub formă de mişcare de rotaţie). Antrenarea arborilor se face, īn principiu, prin intermediul unor motoare electrice, iar pentru a se putea determina momentul de răsucire care solicită un arbore, pe baza caracteristicilor tehnice ale motorului, se porneşte de la relaţia, cunoscută din fizică, dintre putere, moment şi viteza unghiulară:


Ultima fracţie reprezintă exprimarea vitezei unghiulare w (măsurată īn radiani pe secundă), īn funcţie de turaţia n (īn rotaţii pe minut), iar calculul momentului de răsucire produs de un motor cu puterea nominală P (īn Watt) şi turaţia n se va face cu formula următoare: