Calcule bazate pe criteriul de rezistenţă

 

Dacă se ia īn considerare prima dintre ecuaţiile de echivalenţă (1.18) şi faptul că tensiunile s(x) se distribuie uniform pe suprafaţa A(x) a oricărei secţiuni transversale a barei, se poate scrie următorul şir de egalităţi:

 

                      (5.3)

 

De aici rezultă relaţia care este folosită la calculul tensiunilor efective din secţiunile barei solicitate axial:

 

                              (5.4)

 

Această relaţie permite efectuarea calculelor de rezistenţă pentru piesa studiată. Calculele se fac īn secţiunea solicitată cel mai puternic (aceea īn care tensiunea este maximă), numită secţiune periculoasă a piesei. Pentru stabilirea acestei secţiuni, se obişnuieşte să se traseze diagrama (variaţiei) tensiunilor s(x), pe lungimea barei considerate.

 

Īn conformitate cu criteriul de rezistenţă, relaţia de calcul se va scrie:

                                     (5.5)

   īn care mărimea (sa) reprezintă rezistenţa admisibilă la tracţiune a materialului piesei sau, īn cazul materialelor care au rezistenţe diferite la tracţiune şi compresiune, rezistenţa admisibilă corespunzătoare tipului de solicitare din secţiunea periculoasă a barei.

 

După cum s-a arătat anterior, calculele de rezistenţă se pot face urmărind trei aspecte:

a) Verificarea corectitudinii proiectării piesei, adică a respectării inegalităţii (5.5); dacă sensul inegalităţii nu se respectă, atunci trebuie să se mărească aria efectivă a secţiunii de calcul, pānă la obţinerea rezultatului dorit.

b) Aflarea forţei maxime suportabile de bara studiată, numită forţă capabilă a barei:

           (5.6)

 

c) Dimensionarea piesei, adică stabilirea dimensiunilor minime necesare ale secţiunilor ei transversale, după relaţia: