Exemplu de calcul

 

5.3. Se propune a se relua īn atenţie bara din figura 5.3, pentru a se analiza modul īn care se modifică poziţia secţiunilor transversale ale barei, īn urma solicitării discutate mai sus.

 

Rezolvare

Bara fiind solicitată numai axial, rezultă că secţiunile ei se vor deplasa, la stānga sau la dreapta, faţă de poziţia lor īn bara lipsită de īncărcări.

Dacă se ţine seama de studiul făcut anterior asupra barei rezultă, pe baza consecinţelor 1 şi 3 de mai sus, că:

Ž  deformaţia absolută a celor trei tronsoane de bară se calculează cu cāte o relaţie de forma (5.10);

Ž  funcţia deplasărilor d(x) are gradul cu o unitate mai mare decāt al funcţiei N(x), deci va fi o funcţie de gradul īntāi (liniară);

Ž  īntrucāt nu interesează atāt expresia analitică a acestei funcţii, cāt valorile (deci graficul) ei, este suficient să se calculeze aceste valori pentru secţiunile de capăt ale celor trei regiuni de pe bară, iar graficul se va obţine prin unirea, cu segmente de dreaptă, a acestor trei puncte.

 

Fig. 5.4.

Pe de altă parte, este clar că unul dintre puncte se cunoaşte de la īnceput: capătul prins īn reazem al barei nu se poate de-plasa, deci graficul va īncepe de la valoarea zero. Studiul se va continua, pe baza re-gulii de calcul de mai sus, prin parcurgerea imaginară a barei, din reazem către capătul liber.

 

Păstrānd convenţia de a exprima toate mări-mile īn funcţie de anu-miţi parametri literali, deplasările capetelor dinspre dreapta ale celor trei tronsoane de bară, calculate cu relaţii de forma (5.10), vor fi următoarele:

Cu aceste valori a fost trasată diagrama deplasărilor d(x) (fig. 5.4). Se poate observa că semnele acestora sunt determinate de cele ale eforturilor axiale, (deplasările pozitive se produc īn sensul forţelor considerate pozitive). Prin urmare, secţiunile cu valori pozitive se deplasează la dreapta, iar celelalte la stānga. Deplasarea maximă se produce īn secţiunea de la capătul tronsonului de lāngă reazem şi are semn negativ.

 

Ca exemplu numeric, să presupunem, preluānd datele de la ultima aplicaţie anterioară, că se cunosc  F=2×104N ;  E=2,1×105 MPa ;  a=0,1m  şi  d=18mm.

Dacă se propune a se determina valoarea (absolută) maximă a deplasării secţiunilor transversale, īnlocuirea datelor numerice īn expresia valorii extreme din diagramă conduce la următorul rezultat:

 

    (5.15)

 

Luānd īn considerare criteriul de rigiditate, se propune a se determina forţa maximă ce poate fi aplicată barei, astfel ca deplasarea maximă a oricărei secţiuni transversale să nu depăşească valoarea admisibilă  da=0,1 mm.

Se introduce prima egalitate din relaţia (5.15) īn membrul stāng al unei inecuaţii de forma (5.12). Se obţine valoarea limită admisibilă a parametrului F, sub forma următoare:

 

 

Prin urmare se poate admite că, pentru ca bara să respecte parametrul de deformabilitate impus, valoarea efectivă a parametrului F nu trebuie să depăşească limita de 104N.