- Maşini şi instalaţii pentru agricultură şi industrie alimentară - director prof.univ.dr.ing. Vasile Neculăiasa - centru de cercetare de tip B, recunoscut de CNCSIS în 2005, prin certificatul nr. 79
- Centrul de cercetare în inginerie mecanică şi mecatronică - director prof.univ.dr.ing. Spiridon Creţu
La Facultatea de Mecanică se desfăşoară activităţi de cercetare în toate domeniile majore ale ingineriei mecanice. Cele mai importante domenii de cercetare includ producerea şi utilizarea eficientă a energiei termice, reducerea poluării mediului, îmbunătăţirea calităţii şi performanţelor organelor de maşini, echipamente de diagnosticare a fiabilităţii şi a tensiunilor mecanice şi termice, proiectarea roboţilor industriali, biomecanică, echipamente ultraperformante pentru motoare cu ardere internă, îmbunătăţirea maşinilor pentru agricultură şi industrie alimentară.
În fiecare an cadrele didactice ale Facultăţii de Mecanică sunt angrenate într-un număr mare de granturi de cercetare. De exemplu, în 2009 s-au încheiat un număr de 23 de granturi cu Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice în Învăţământul Superior (CNCSIS) şi cu Academia Română, iar alte 3 au fost încheiate cu parteneri din industrie. Deasemenea, au fost susţinute 6 teze de doctorat.
O metodă importantă de diseminare a rezultatelor este publicarea de lucrări şi cărţi de specialitate. Astfel, pentru 2009 publicaţiile au cuprins 166 de articole în reviste naţionale şi internaţionale şi 22 de cărţi. De asemenea, au fost brevetate două invenţii.
În principal, cercetarea este efectuată în clădirile Facultăţii de Mecanică. Unele proiecte de cercetare cuprind cooperări cu alte universităţi din România şi din străinătate, cât şi cu companii industriale. Aici trebuie menţionate Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică Tehnică, ICEMENERG Bucureşti, INMA Bucureşti, Dacia Automobile SA – Piteşti.
Vladimir Shklyarov, unul dintre cei mai cunoscuţi balerini ruşi, a murit la vârsta de 39 de ani. El a căzut de la etajul cinci al unei clădiri din Sankt Petersburg. Poliţiştii au deschis o anchetă.
Vocea regelui medieval Richard al III-lea a fost recreată cu ajutorul tehnologiei, iar reconstituirea include chiar şi accentul specific din Yorkshire, potrivit The Guardian.